måndag, januari 30, 2006

Äggakaga på asiatiskt vis

Igår lagade vi den här vinnarrätten på Matlabbet. Extra gott blev det för att vi ersatte salladslöken med vitlöksstänglar (finns på Omi Foods Olofsgatan 10). Ruskigt enkel men du behöver en sådan där 12-håls muffinsform i teflon. Om du vill ha en matigare kaka kan du blanda ner lite hjärtmusslor eller krabba när baconet är stekt. Servera gärna med en liten mangosallad eller något annat syrligt. Dekorera med limebasilika elelr shisoblad.
Äggakaga på asiatiskt vis med salladslök, bacon och bönpasta (12 st)
4 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk fem kryddor
1 tsk rostad sesamolja
3 dl mjölk
1 dl grädde

Fyllning:
6 skivor bacon
10 salladslökar
2 msk stark bönpasta (Fat Boy)
1. Vispa samman ägg, mjöl, socker, salt och kryddor. Vispa ner mjölken och grädde. Låt stå och svälla minst en halv timme.
2. Fräs baconet nästan knaprigt. Skär salladslöken i 3 cm bitar och fräs med baconet någon minut tills salladslöken mjuknat. Slå av baconfettet och spara det. Blanda ner bönpasta.
3. Smörj en muffinsplåt med baconfettet. Använd pensel. Fördela fräset i formarna. Hit kan förberedas i mycket god tid.
4. Värm formen ca 5 minuter i ugn 250° C. P så sätt blir kakorna vackra i botten. Slå på smeten till 2/3 i varje form.
5. Grädda i 250° tills kakorna är gyllene och pösiga, ca 10-15 minuter. Servera med soja eller äppelrelish.

lördag, januari 28, 2006

Kurspremiär!

Igår lagade en bunt matentusiaster mat med asiatiska örter här på Matlabbet. Det blev en härlig kväll. Visst var det irriterande att rivjärnet var som uppslukat av jorden. Och vart tog hushållspapperet vägen. Och glassen, eh ... Men alla små missöden kändes som petitesser när dofter av citrongräs, mexikansk koriander och risfältsört genomsyrade köket.
När vi sen satte oss ner och åt av de tio anrättningarna kändes det som om alla var gamla vänner. Tack allihopa för att ni var optimala medmatlagare.
Välkomna tillbaka!

måndag, januari 09, 2006

Matlagningskurser med Lisa

Nu drar vi igång vårens kurser. Åh, vad skoj vi ska ha!

Vardagskurserna varar ca 2 1/2 - 3 timmar och är främst demonstrationer men även praktiska övningar. Det bjuds massor av smakprover på råvaror och ca fem recept som mättar som en middag. Helgkurserna är heldagsövningar med gemensam måltid med 8 - 10 rätter. Ta gärna med eget vin och bjud och bli bjuden av dina kurskamrater. Kursmaterial och små överraskningar ingår. Jag lovar att du får prova saker du aldrig smakat förr.
Fortfarande finns två platser kvar på första kursen om asiatiska örter 29/1.

• 8/2 17.30 Frukt i maten
Lär känna jackfruit, longan, gröna russin och lär dig fiffiga knep med zeresjk. Vore det inte bra att kunna laga sorbet i ett nafs utan glassmaskin? Förbluffas över hur lyckligt griskött gifter sig med fruktsötma. Exakt program beror på vilka frukter som är bäst just då.
Pris: 395 kr inkl moms

• 19/2 14.00 Asiatisk grundkurs
Demonstration och smakprover. Vi lagar en bedövande god thailändsk chilisås, gratinerar nusslor med en aromatisk cashewfyllning och snor ihop några snabba sallader och lär känna asiatiska råvaror. Naturligtvis får du med recept så att du kan fortsätta laga lyckligt hemma. En perfekt aptitretare för nybörjare som är sugna på det assiatiska köket.
Pris: 895 kr inkl moms

• 21/2 17.30 Älskade nötter
Jag är tokig i nötter, mandlar och frön. Vi rostar nötter med olika kryddor. Blindtestar olika pinjenötter, gratinerar auberginer och lagar en aromatisk jordnötssås till vegetariska spett och grillspett.
Pris: 395 kr inkl moms

• 12/3 14.00 Umami — det hemliga vapnet i köket.
Umami är så mycket mer än buljongtärningar, Aromat och Piffi Allkrydda. En grundlig guidning i umamins underbara värld. Matlagning med torkade räkor, långlagrade ostar, torkad svamp och andra smakstinna godingar.
Pris: 895 kr inkl moms

Mer om kursernas upplägg hittar du här. Alla kurser är lämpliga för vegetarianer som får rafflande alternativ om de bara säger till i förväg.
Boka och fråga mer hos Emelia: matlabbet@gmail.com

Vi ses!



måndag, januari 02, 2006

Ny besökare?

Många besökare efter en liten notis i Aftonbladet! Välkomna kära ni!
Besök min och Johans privata blogg Matälskaren med mängder av recept, en sågning av årets sämsta kokbok och lite teknotugg som gör dig till en bättre matlagare.
Bloggtoppen.se