fredag, maj 12, 2006

Livet på labbet (2)

Olle: Jag är ju amatören i labbet (mitt område är ju mer på prylar, trender och media), men det hindrar inte mej från att göra kulinariska upplevelser. Här är några fragment från april:

1) Lisa hade lax, jag hade potatis och en mango. Lisa ställde fram en massa konstiga asiatiska råvaror, utropade "åh, va gott, vi får thailändskt till lunch", gick in i biblioteket och stängde dörren med ett: "säg till när vi ska äta". Med hjälp av Google (exakt när hälls fermenterad sojaböns/chilipasta ner i en asiatisk fiskgryta? Nu vet jag.) blev det en asiatisk fiskgryta med potatis, mango och lax. Lisa var snäll och sa att den sönderkokta rätten blev god med lite mango-ketchup på.

2) Domäne Wachau Grüner Veltliner (98082) är numer nästan helt omöjlig att få tag på. Detta vita vin var utmärkt att hälsa våren välkommen med. Lisa fick en flaska av mig på sin födelsedag.

3) Jag har experimenterat med klappgröt som dessert.

fredag, maj 05, 2006

Produktutveckling

Idag står jag och en viss kaffenjutare och laborerar på Matlabbet. Det ska öppnas espressobar på Norrtullsgatan och om det inte blir stans godast mackor som serveras där ska jag äta upp mina strumpor. Vi återkommer med mer information om ni tjatar!

torsdag, maj 04, 2006

Lisa på radio

Första torsdagen i månaden medverkar jag i Meny med en krönika. Och för ett tag sedan var jag i P5 med Charlotte och visade melonerna.

måndag, maj 01, 2006

Livet på labbet

Vad gör vi egentligen på Matlabbet?
Ingrid har pustat ut efter succén med Wilhelmina. Hon är projektledare för den stora tävlingen för kvinnliga kockar.
Jag har föreläst om oliver på kundkvällen på NK Saluhall i veckan. Vi konstaterade att vissa urkärnade svarta oliver (Figaro och Euroshopper) är så räliga att de borde slängas ut ut sortimentet. I väntan på att affärerna samlar mod och gör en utrensning i hyllorna kan du i alla fall skänga ut dem ur ditt skafferi.
Veckans råvara är förövrigt ananas. Och det beror inte bara på att det annars är beklaämmande trist i grönsaksdisken. Senaste åren har det ljusnat betydligt på ananasfronten. Det har nämligen kommit nya sorter som är sötare, saftigare och mer aromatiska. Att de är större är bara bra eftersom svinnet då blir mindre när du skär bort skalet.
Jag kom hem från föreläsningen med två gigantiska lyxexemplar i bagaget. Ät som de är eller skär i bitar, vänd i farin och bryn i smör. Smaksätt sedan med lite vaniljskrap och några droppar mörk rom.
Bloggtoppen.se