Matsnackisar
Värt att notera
• Späd ingefära - eterisk piff i sallader, väsenskild från den mogna, kraftfulla
• Odlad norsk torsk - köp den på Hav i Hötorgshalllen av Sveriges sötaste fiskhandlare
• Omega-tre-fettsyror - matmåste för medvetna
• Kallpressad rapsolja - patriotism smakar inte bättre än så här, kräver dock rätt smakkamrater
• Kimchi - kultstämplad koreansk comfort food
• Fransk kaviar - godare, mindre korrupt och billigare än rysk
• Asiatiska örter - så mycket mer än koriander
• Leijontornets bakficka - varför vänta till mellandagsrean för att fynda?
• Jurrs ostar - jo förresten, patriotism kunde smaka ännu bättre
Hypat
• Spelt - svårbakat dyrt vete som bara ger valuta för pengarna när det knådas av mästerbagare
• GI-metoden - inte så dumt i sig, bara i den bokstavstrogna form den tillämpas
• Asiatiskt julbord - sweet chilisås har numera lägre hippfaktor än ketchup
PS. Om ni undrar vem Emelia är så kan jag upplysa er att det är min eminenta assistent. Vi hittade varandra genom arbetsförmedlingen (!).
4 Comments:
Undra sa flundra, dinkeln kan väl inte vara så mycket av en hype det är ju godare än vanligt vete. Sen kan man förstås fråga sig om det är så många som märker skillnaden om man inte har två limpor bredvid varandra. Vad gäller bakningen så är det i princip så att man kan byta ut vete mot dinkel rakt av. Problem med knådningen har nog huvudsakligen att göra med mjölets ålder om jag får gissa. Nymalt = ingen gluten. Eventuellt skulle man kunna prova att tillsätta askorbinsyra om man är lagd åt det hållet.
Jag har ätit allt för många limpor som lever högt på sitt dinkelinnehåll men är illa bakade.
Eftersom aminosyresammansättningen och proteininneehållet ät annorlunda krävs det att man anpassar recepten.
Jag gillar dinkel när det använts rätt,men det används som en ursäkt för att kränga halvbra bröd till ockerpris!
Dinkel har definitivt sin plats i skafferiet men det är sanslöst överreklamerat.
Variationen mellan dinkel och vete är näppeligen större än variationen mellan olika vetemjöl med olika växtbetingelser, ålder och fuktkvoter. Så i bemärkelsen att alla recept måste anpassas efter omständigheterna så har du ju helt rätt. Men så länge man använder recept med volymmått så kommer man ända inte märka något. Det handlar ju i praktiken om att justera vätskemängden med någon procent hit eller dit och eventuellt hur degen knådas. Det är i alla fall min erfarenhet.
Och absolut du har rätt så tillvida att de flesta inte märker skillnad på dinkel och vete om man inte jämför samma bröd sida vid sida med de olika mjölsorterna. Då kan man ju undra varför man skall betala mer för det. Det är ju i och för sig godare, hmm
Skicka en kommentar
<< Home