fredag, december 09, 2005

Indisk linssoppa med guldkant

Det är underbart roligt att laga mat åt många. I alla fall när det är så här enkelt. Om du bara får tag på mald spiskummin bör du tillsätta den samtidigt med curryn.
Soppan tillhör den där trevliga sorten som bara blir godare dagen efter. Tänk då på att dela upp soppan i byttor och kyl i vattenbad när den är färdig så att den svalnar snabbt.
Vinterns bästa linssoppa
(ca 25 portioner)
250 g smör
1 msk hela spiskummin
3 kanelstänger
1 msk bruna senapsfrön
3/4 dl grovriven ingefära
5 skivade vitlöksklyftor
1 dl milt currypulver
2 pkt (á 0,5 g) saffran
250 g tomatpuré
150 g dansk rostad lök
1 kg röda linser
1 flaska kycklingfond (touch of Taste)
chliflingor (torkad krossad chili)
Till servering:
2 grillade kycklingar i bitar
fint tärnad ananas
grovhackad koriander
Matlagningsyoghurt
1. Hetta upp smör med kanel, spiskummin och och senapsfrön. Stek kryddorna tills senapsfröna börjar poppa och har poppat i ca 30 sekunder. Vänd ner ingefära och vitlök. Stek ytterligare 30 sekunder under omrörning. Vänd ner curryn och rör runt i 10 sekunder.
2. Vänd ner tomatpuren och stek ett par minuter under omrörning tills den fått en tegelaktig ton. Vänd ner den rostade löken och stek ytterligare någon minut under omrörning. Vänd ner linserna och rör runt ordentligt.
3. Slå på fonden samt 3 l vatten och låt puttra under lock ca 30-45 minuter tills soppan är mjuk och tjock. Späd med ytterligare vatten till lagom konsistens under tillagningens lopp. Smaka av med salt, farinsocker och chiliflingor.
Bloggtoppen.se