fredag, december 09, 2005

Matlabbets medelhavssoppa

Igår lagade vi mat på en kundkväll ute hos Noblessa, vår köksleverantör. Soppa är perfekt mat åt många. I alla fall om man följer ett smart recept med minimalt skalande och hackande. Det man däremot inte kan kompromissa med när det gäller tomatsoppa är putter-tiden. Först när soppan får sjuda länge mognar de fina, runda smakerna fram. Det är smart att koka en koncentrerad soppa för att sedan späda den och justera kryddningen på sluttampen. Koncentrationen gör att smakerna reagerar mer med varandra och smaken blir djupare. Använd en riktigt rymlig kastrull eftersom tomat skvätter så rysligt.
Om du bara får tag på mald koriander ska du tillsätta den tillsammans med vitlöken. Annars bränns pulvret lätt. Variera gärna sopppan med stora vita bönor, frysta gröna bönor eller genom att vända ner färska spenatblad när du kokar upp soppan före servering.
Matlabbets medelhavssoppa (10-12 portioner)
1 stor gul lök, hackad
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk hela korianderfrön
50 g smör
5 klyftor vitlök
4 pkt krossade tomater
ev 3 dl torrt vitt oekat vin
1 dl konc grönsaksfond eller kycklingfond
1 rejäl bit apelsinskal i strimlor, det vita noga bortskuret
1 pkt saffran
2 stora lagerblad
3 burkar kikärtor
1-2 dl finfin olivolja med mycket smak
1-2 msk frysta provensalska örter
nymald peppar, socker, salt
Till servering: feta mosad med matlagningsyoghurt och lite olivolja
1. Stek lök, fänkål och koriander i smör på ganska låg värme tills löken fått en smula färg. Använd en stor tjockbottnad kastrull med plats för hela stora soppan. Pressa ner vitlök och fräs i ytterligare någon minut.
2. Tillsätt tomat, vin, fond, apelsinskal, saffran och lagerblad. Vrid över ordentligt med svartpepppar direkt från kvarnen. Låt puttra på mycket låg värme utan lock ca 45 minuter.
3. Skölj kokärtorna noga i kallt vatten. Vänd ner dem i soppan. Låt puttra i ytterligare en kvart. Rör om då och då och tillsätt vatten om såsen ser för tjock ut. Hit kan soppan förberedas i mycket god tid.
4. Vid servering: Späd soppan med ca 2 l vatten till lagom konsistens. Sjud upp. Vänd ner örterna. Smaka av med mer buljong, örter, svartpeppar och salt. Kanske en nypa socker?
Bloggtoppen.se