måndag, februari 20, 2006

Tomas potatis med guldkant

För ett tag sedan var det kurs här på Matlabbet. Närmare bestämt en asiatisk grundkurs, även om de snitsiga deltagarna sälerligen hade klarat av en överkurs. Ibland ställer jag fram lite extra råvaror att leka med för de snabbaste matlagare. Jag och vinnörden Tomas kreeerade gemensamt en thailändsk, ilsket gurkmejegul potatisgryta. Jo, curryn kan minsamm vara gul i Thailand och vi körde på extra mycket färsk gurkmeja eftersom alla deltagare ville bekanta sig med den underbara fylliga smaken.
Matlabbet tipsar! När du använder gurkmeja är det smart att stopppa handen i en plastpåse och riva gurkmejan rakt ner i kastrullen så slipper du fula fläckar överallt.

Tomas potatatiscurry
1/2 dl finhackad eller grovriven skalad ingefära
1/3 dl grovriven gurkmeja, skalad om du orkar
3/4 dl grovhackad schalottenlök, helst asiatisk
2 msk neutral rapsolja
700 g sparrispotatis eller annan fast potatis
2 tsk röd currypasta
1 burk (ca 3 dl) kokoskräm, helst Savoy
1 1/2 msk fisksås
ca 3 dl vatten
ev några limeblad
2 grabbnävar grova böngroddar eller frysta gröna bönor
ca 1 tsk farinsocker
ca 1 msk pressad lime
Till servering:
1 dl grovhackad koriander, även stjälkar
Kyckling eller stekt tofu
1. Fräs ingefära, lök och gurkmeja i oljan på låg värme i en tjockbottnad kastrull tills löken mjuknat.
2. Vänd ner potatis, hälften av kokoskrämen, fisksås och 3 dl vatten. Låt puttra under lock tills potatisen mjuknat.
3. Skölj groddarna noga. Skaka dem torra och vänd ner dem. Riv limebladen i bitar och vänd ner dem. Låt puttra några minuter.
4. Vänd ner ressten av kokoskrämen. Smaka av med salt, farinsocker och pressad lime. Servera med koriander.
Bloggtoppen.se