torsdag, april 20, 2006

Gammeldansk Citrus
Åh, vilket roligt uppdrag — att skriva en nördig smakskola om bitterljuva smaker inför lanseringen av Gammeldansk Citrus. Lyckligtvis gillade jag verkligen drycken som har vacker bärnstenston och en intressant positionering mellan damig likör och barsk bitter. Mycket citron, en hel del varma kryddor som kanel och galangal. Och naturligtvis en beska men mer avrundad och balanserad än den dundrande attacken hos klassisk Gammeldansk. Allra bäst smakar den väl kyld i ett vinglas. Här kommer ett utdrag ur min text:
"Bitterljuv — smaka på ordet! Ordet är en så kallad oxymoron — skapat av två ord med motsatt betydelse. Ett ord, en dryck som i sig innehåller en konflikt fascinerar naturligtvis finsmakare.
Att kombinera sötma med beska är mästermatlagarens kanske svåraste uppgift. Men också en av de mest rikt belönade. Varför är det bitterljuva så fascinerande?
Kanske för att upplevelsen är kittlande — näsan nås av ljuva löften om frukt och sötsaker understödda av sötmasignaler från smaklökarna. Samtidigt stramar munnen av den bittra attacken på receptorerna för beska."

"I årtusenden har den bittra smaken bekämpats genom att odlare tagit fram grönsaker och frön med så mild smak som möjligt. Beskan i form av t ex alkaloider har en viktig funktion efter som de är ett skydd mot att förtäras av djur, eller i alla fall fel djur som inte gör växterna en tjänst genom att sprida frön.
Ändå odlas många grönsaker och frukter just för sin njutbara beska. Och nästan överallt i världen anses beska ingredienser ha viktiga medicinska egenskaper. I Asien älskas ”bitter gourd”, en sorts bucklig, extremt besk zucchini, hyllad för sin stärkande effekt. Vi förknippar också positiva upplevelser med beska eftersom njutningsmedel som kaffe, choklad och alkohol har en markant beska.
Kunskapen om hur vi upplever beska smaker är dåligt kartlagd, men redan nu vet vi att det är en mångfasetterad upplevelse. Det har nämligen upptäckts runt 50 olika typer av receptorer för beska i smaklökarna.
Vi vet också att beska kan ge mat en sublim dimension. Sofistikerade smaklökar söker beska. Därför har det skett en besk revolution i gastronomin. Stark kärv rucola har konkurrerat ut fadd isberg och mörk choklad den mer menlösa ljusa.
Det är status att älska det bittra. Beska är den vuxnaste smaken. Ett tecken på att man övervunnit barndomens preferens för sliskig inställsamhet."

3 Comments:

Blogger Jessica said...

Gammeldansk med wienerbröd låter som en konstig kombination men är riktigt trevligt :).

10:40 fm  
Anonymous Per said...

Fråga Kille Enna vad hon tycker om detta. Jag lovar att hon använder en hel del svordommar.

Nej, bevara vårt nordska matarv.

12:47 fm  
Blogger Lisa said...

Per: Att det kommer en ny smak innebär inte att den gamla försvinner. Den nya är ett komplement, inte en ersättare. Tyvärr är det så att Gammeldansk inte gillas av alla. Jag tycker att den är för söt och ganska klumpig i kryddningen. Gammeldansk Citrus är däremot mycket välbalanserad. Att göra Gammeldansk chili/lime vore däremot ett helgerån. Är det bättre att dricka tråkiga likörer som Cointreau när man vill ha citrus? Nej, det är just den här typen av bra, varsamma produktutvecklingar jag vill ha. Någon får gärna ge sig på punschen också, vad mig anbelangar.
Jag anserr att inställningen att allt var bättre förr är ett hot mot vårt matarv. Det kommer att förfalla om vi inte renoverar varsamt.

9:36 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se